Net als veel van zijn collega-monteurs heeft monteur en computerexpert Stefan het vak ‘vanaf de bodem’ geleerd. Hij volgde de 3-jarige grondverzetopleiding allround monteur mobiele werktuigen aan het SOMA college en liep toen stage bij Komatsu. Zijn eerste vaste job volgde in 2015 bij W&H in de werkplaats, waar hij aansluitend de specialisatie voor technicus mobiele werktuigen volgde. Veel ervaring en opleidingen later zijn er nog steeds mogelijkheden voor Stefan om door te groeien bij W&H.

Stapje extra voor de klant
Als jonge monteur begon de uit Angerlo afkomstige Stefan in de centrale werkplaats in Heteren. “Hier leerde ik machines opbouwen en reparaties en onderhoudsbeurten uitvoeren. Een prachtige start en ideaal om de Liebherr-machines goed te leren kennen. Vanaf 2017 mocht ik naar buiten toe in de service, want dat was mijn doel. Contact met klanten en je best doen om hun storingen op te lossen.”

Combinatie van denk- en handwerk
Stefan doelt hiermee op de mogelijkheden om de machines uit te lezen en tot in de finesse af te stellen. Op de desktop van zijn laptop vindt hij storingen en aanwijzingen wat er aan de hand kan zijn. “Soms is een storing niet 1-2-3 opgelost. Dan komt je ervaring om de hoek kijken en moet je het handboek doorspitten om oplossingsrichtingen te vinden. Bij een ingewikkelde storing maak ik vooraf via LiDAT contact met de GPS satelliet en kijk ik de storingslijst door. Op deze manier kan ik voorbereid aan de slag. Uiteindelijk los je het probleem meestal met de hand op, het blijft een kwestie van fysiek sleutelen.”

Continu bijscholen en trainen
Volgens Stefan ontwikkelt de techniek zich continu door en moet je bijblijven. “Vóór corona volgde ik een aantal keren per jaar cursussen op de fabrieken van Liebherr in het buitenland. Helaas lukt dit nu even niet. Om deze reden volgen we met 8 senior monteurs momenteel een specialistische cursus in de elektrische systemen van Liebherr, op onze locatie in Heteren. Zo blijven we van elkaar leren.” Binnenkort start Stefan de Liebherr-functie voor de ‘Inspector’-rol, waarbij hij als één van de weinigen in Nederland meer rechten krijgt in de software.

Dankbaar werk
Het spel tussen de hydraulische en elektrische afstemming van de machines vindt Stefan fascinerend. “Je kunt zo veel verstellen, maar je moet wel weten wát je verstelt. Met 2 à 3 uur afstellen en testdraaien kan je een kraan helemaal afstemmen op de voorkeur van de klant. Dat is een dankbare taak.”