Het verloop onder de medewerkers bij Wynmalen & Hausmann is laag. Als ze hun plek hebben gevonden, doet het bedrijf er alles aan om de mensen te ‘binden en boeien’. We zorgen dat de mensen het naar hun zin hebben en dagen ze uit voor de langere termijn.

“Er stoomt geel bloed door de aderen, mensen hebben hart voor de zaak.”

Wat aanspreekt is een prachtig product in een platte organisatie met korte lijnen! Dat maakt het zichtbaar en overzichtelijk. Toen personeelsmanager Susan van Loo 18 jaar geleden bij de bedrijven van Wynmalen & Hausmann startte, was er nog geen afdeling Personeelszaken (PZ). “Bij mijn start heb ik een kleine roadshow gedaan om het fenomeen ‘PZ’ over de bühne te brengen. Alles werd voorheen door de managers gedaan. Ook die hebben moeten leren om hun weg te vinden met PZ, dat is gelukkig gelukt. Inmiddels weet iedereen mij goed te vinden!”

Heerlijk ongecompliceerde ‘mannencultuur’
Vanuit Heteren gaat Susan periodiek bij alle vestigingen langs om zichtbaar te zijn. “Ik ken iedereen binnen het bedrijf, het zijn écht mijn medewerkers, mijn mannen. Want laten we eerlijk zijn; het is toch voornamelijk een mannenorganisatie. Dat is heel prettig, zo’n directe mannencultuur ligt mij. Mijn rol is een hele dankbare: ik werk faciliterend, lever een bijdrage om te zorgen dat de mensen met een goed gevoel naar hun werk gaan. Pas als ze zich als een vis in het water voelen, kunnen ze optimaal presteren. Alles valt of staat hier met de medewerkers.”

Passie voor mens en machine
Waar Susan er thuis is voor haar man en pubers van 14 en 16 jaar, wil ze er bij W&H voor alle medewerkers zijn. “De mensen weten mij te vinden, ook als er problemen zijn. Omdat ik een vertrouwensband heb vertellen ze mij soms persoonlijke dingen. W&H is betrokken bij de medewerkers, wat dat betreft zijn we traditioneel ingesteld. We kijken ook naar het gezin achter de medewerkers. Daarom heet ons interne magazine ‘Trots & Passie’ en sturen we het op papier naar het huisadres.”

Voor de langere termijn
Die betrokkenheid bij de medewerkers zorgt ervoor dat de mensen zich kunnen identificeren met het bedrijf en de producten. Susan: “Ook in de coronatijd hebben we onze medewerkers baanzekerheid geboden. Daar plukken we nu de vruchten van, we hebben het in de wandelgangen wel eens over de W&H-familie. Wij zijn er voor de langere termijn, daarom organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks een grote barbecue, doen we iets voor de kinderen met Sinterklaas, geven we nog een ouderwets gevulde doos met Kerst, etc. Het is een hechte club, maar wél zo dat nieuwe mensen die bij het bedrijf passen gemakkelijk worden opgenomen.”

Onze ambassadeurs
De commitment naar elkaar toe is volgens Susan groot, en dat is ook wel nodig met pakweg 180 medewerkers verdeeld over 6 vestigingen. “Voor de werving van nieuwe medewerkers zijn onze eigen mensen heel waardevol. Zij zijn onze ambassadeurs en weten wie er bij ons past! Zij zijn in staat om met enthousiasme over te brengen hoe het is om bij een vooruitstrevend bedrijf te werken met een tópproduct en hoogstaande techniek. Wanneer zij iemand aanbrengen, ontvangen ze hiervoor als dank een beloning. Zo gaan we gestaag richting ons 150 jarig bestaan: dat gaan we samen mettertijd zéker groots vieren!”

“Onze ‘mannen’ houden van grote machines. Vaak hebben ze hier vanuit hun jeugd al een fascinatie voor.”

W&H BIEDT UITDAGING EN KANSEN:

‘Wij zijn het neusje van de zalm voor jonge techneuten’

Binden en boeien? Dat klinkt misschien stoffig, maar aan de hand van 4 onderwerpen geven we je graag een idee wat we hiermee bedoelen. De W&H-bedrijven staan voor een sterke serviceorganisatie op 6 locaties in het land, met goed technisch personeel binnen en buiten. Het overgrote deel van onze functies is technisch georiënteerd. Vaak hebben onze medewerkers vanuit hun jeugd al een fascinatie voor ‘grote machines’.

1. Persoonlijke ontwikkeling
De vraag die iedereen voor zelfzelf moet beantwoorden is ‘wat hem of haar uitdaagt en triggert’. Bij W&H bieden we geen carrière-pad door verschillende management-lagen, maar mogelijkheden die passen bij iemands interesse en toegevoegde waarde. Wil je de diepte in? Je specialiseren in bepaalde technieken? Wil je binnen of buiten zijn? Of van montage over naar een andere afdeling of discipline, waar je opgedane kennis ook goed van pas komt? Je werkt hier bij een prachtig technisch bedrijf dat ook volop aan het pionieren is in de nieuwste ontwikkelingen: elektrisch, waterstof, duurzaamheid. Zo is iemand op dit moment bijvoorbeeld de mogelijkheden van virtual reality (VR) aan het onderzoeken.

2. Opleiding en training
Binnen de wereldwijde Liebherr organisatie gaat rond dat ze in Nederland misschien wel ‘de best opgeleide’ vakmensen hebben. Daar doet W&H alles aan, met veel ruimte voor persoonlijk initiatief en aansporing om mee voorop te blijven lopen. Tijdens corona zijn we in Nederland een nieuw opleidingsprogramma gestart. Onze monteurs worden door externe specialisten getraind in de nieuwste technieken op het gebied van mobiele elektronica en hydrauliek. De overgang naar elektrisch en waterstof biedt veel kansen en goed geschoolde mensen zijn onmisbaar voor succes. Daarom zijn veel medewerkers op dit moment bezig met training voor de nieuwe NEN 9140 norm.

3. Binnen- en buitenland
Na corona kunnen we weer: met Liebherr beschikken we over een enorm netwerk voor scholing, training en bezoeken op fabrieken in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Techneuten kunnen hier hun hart ophalen en zien met eigen ogen hoe die prachtige ‘grote machines’ in de fabrieken gebouwd worden. Wat sommige monteurs ook heel erg tof vinden, is deelname aan buitenlandprojecten in bijvoorbeeld Noorwegen of Abu Dhabi. Medewerkers gaan dan 1, 2 of 3 weken aan de slag bij een team van onze Nederlandse klanten. Het gaat dan vaak om machines die in andere delen van de wereld op baggerschepen en pontons werken, dit vinden ze leuke dingen om te doen!

4. Stages
Ieder jaar is er binnen W&H ruimte voor pakweg 10 stagiairs en leerling-monteurs. Dit is niet alleen een prachtige gelegenheid voor jongeren om bij een innovatief bedrijf te komen werken, maar ook een uitdaging voor onze leermeesters. Voor hen is het een verdiepingsslag om hun kennis en kunde over te brengen, jongeren enthousiast te maken voor het vak en op te leiden tot ‘monteur bedrijfsklaar maken’. Veelal gebeurt dit in samenwerking met het SOMA college in Harderwijk, maar iedereen die gemotiveerd is om te komen nodigen we uit om te reageren. Voor W&H zorgen stagiairs voor een mooie continue instroom van nieuw personeel. Binnen een maand is meestal wel duidelijk of een stagiair/leerling bij W&H past en wat iemand in zijn mars heeft. Veel van onze medewerkers zijn vanuit hun opleiding gebleven en ontwikkelen zich nog steeds binnen het bedrijf.

Interesse in werken bij W&H?
Heb je interesse om samen te kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn bij de Wynmalen & Hausmann bedrijven? Neem dan contact op met Susan van Loo voor een persoonlijke kennismaking. Een brief met je motivatie en CV kun je naar pz@wynmalenhausmann.nl sturen, maar als je liever belt is dat ook mogelijk: 06-53577412.