Dijken, windmolens, schepen en een zilte blauwe lucht. Zo ziet de omgeving van het Zeeuwse Nieuwdorp (Vlissingen-Oost) eruit. Hier is de Nederlandse vestiging van Access World gevestigd, dat gespecialiseerd is in de behandeling van mineralen en ferro legeringen.


Over Access World
Access World zorgt vanuit Nieuwdorp (Vlissingen-Oost) voor de op- & overslag en bewerking van mineralen en ferro legeringen. Die worden vanuit alle windstreken in de wereld aangeleverd. De goederen komen aan en verlaten de vestiging over de weg per vrachtwagen, in een container per binnenvaart, of in bulk per zeevaart. Een ferro legering bestaat uit meerdere componenten die in een eerder stadium zijn samengesmolten. In een later stadium wordt de ferro legering toegevoegd aan ijzer of staal. Dit is om bepaalde functies te vervullen tijdens het proces, of om een product bepaalde eigenschappen mee te geven. Op die manier kan ijzer of staal toepasbaar worden gemaakt voor uiteenlopende zaken, zodat het bijvoorbeeld geschikt is voor de bouw of auto-industrie.

Leve de laadschop
Machinisten Arjan Geelhoed en Corné Kapaan zorgen met hun Liebherr L580 en L580 XPower laadschoppen voor de op- en overslag van de erts. Arjan: “De metalen arriveren als bulk of per container in zeeschepen en worden met een Liebherr LMH 420 kraan gelost. Daarna pakken wij het metaal op met de laadschop. Wij zorgen voor het interne transport, opslag en de verwerking van de materialen, totdat die weer op weg gaan naar de klant. Het breken, zeven en ompakken van ertsen is een extra dienst die Access World aan klanten levert, waarbij de laadschop dagelijks zijn waarde bewijst.

Corné: “Mijn liefde voor de laadschop is gaandeweg gegroeid.”

Ouwe bekende
Acces World is al bijna 20 jaar bekend met Liebherr. Met W&H Hoogerheide is er een fijne samenwerking en wordt het bedrijf naar tevredenheid ondersteund. Access World beschikt over 5 loaders: 4 Liebherrs en een oude Komatsu. Naast de recente L580 en L580 XPower zijn er twee Liebherr L574 loaders, waarvan één met 24.000 uren op de teller. Corné vertelt: “Ook de eerst L574 is nog steeds in de running en die doet het nog hartstikke goed. Toen we hem aanschafte hadden we niet gedacht dat hij het zo goed zou doen. Het werken met metaalerts vraagt héél veel van een machine. De stukken metaal waarmee we werken zijn ‘serieuze jongens’ die flinke gaten kunnen slaan. Daarom gebruiken we 20-voets heavy tested containers.”

Meer power
In de loop der tijd heeft Access World een aantal machines van andere fabrikanten uitgeprobeerd, maar niks kwam in de buurt bij Liebherr. De machines waren niet sterk genoeg, te groot of gebruikte volgens Corné veel te veel brandstof. “Voor het opduwen van materiaal is veel capaciteit nodig. Met een volle bak de heuvel op vraagt een flinke capaciteit. Bij de aanschaf van de nieuwste machine wilden we meer power. Dit om met een 5 kuub bak te gaan werken en zodoende het aantal ritten te beperken. Dat werd de Liebherr L580 XPower. Nu pakken we probleemloos rond de 14 ton, rijden we nog steeds gemakkelijk omhoog en hebben we overcapaciteit.”

Technisch en qua chassis de beste
Het werken met ertsen vraagt volgens Arjan veel van een machine. “Ik ben uitermate tevreden over mijn Liebherr L580 XPower. Vergeleken met andere fabrikanten is het echt een genot om mee te werken. Het rondomzicht vanuit de cabine is beter. Hij is écht veel sterker dan andere machines en de bediening van de nieuwste generatie is met een joystick. Dat is veel minder ‘sjouwen’ en veel rustiger in de bediening. In begin waren er wat problemen met de elektronica van het nieuwe type, maar na een maand was dit probleem opgelost. Voor het opduwen van ons materiaal is de Liebherr technisch en qua chassis wat ons betreft gewoon de beste machine.”

Minder remmen
Bijzonder lovend is Arjan over de nieuwe hydrostaatmotor. “Dat betekent veel minder remmen! De machine remt automatisch op de motor als je de gas loslaat. Dat is comfortabel, je hoeft nu niet meer continu te remmen bij iedere handeling. Soms rem ik voor mijn gevoel maar 10 keer op een dag. Bijkomend voordeel is dat de rem-blokken ook lekker lang meegaan.”

Even geduld hebben
Voor Arjan was het machinistenwerk niet zijn eerste keuze. Na een agrarische opleiding en werken in tomatenkassen, is hij tien jaar geleden bij Access World gestart. “Ik ben op de heftruck begonnen, gevolgd door de Bobcat en uiteindelijk na veel oefenen gecertificeerd voor de laadschop. Het bedrijf stimuleert medewerkers om zich te blijven ontwikkelen. Nu ben ik breed inzetbaar op allerlei machines. Mijn Liebherr L580 kreeg ik in september 2016. Op vrijdag kwam hij binnen, de dag voordat ik op vakantie ging. Ik kon hem nog net even uitproberen, maar moest daarna drie weken wachten voor ik ermee aan de slag kon.”

Arjan: “Mijn nieuwe Liebherr L580 kwam één dag voor mijn vakantie binnen. Het viel niet mee om drie weken te moeten wachten.”

‘Tweede huis’
Corné is al bijna 25 jaar in dienst bij Access World en was de eerste Nederlands werknemer. “Ik ben in ’95 bij het bedrijf gestart. In die tijd ging alles anders dan nu. Ik heb mezelf toen het werk aangeleerd. Pas jaren later werd certificering belangrijk. Mijn eerste liefde was muziek en ik bespeel nog steeds met veel plezier de basgitaar. De liefde voor de laafschop is bij mij gaandeweg gegroeid. Bij het bedrijf heb ik altijd een eigen machine gehad en ik zorg goed voor mijn ‘tweede huis’. Het voelt goed in je eigen cabine en het werk is leuk, met een stukje vrijheid en ruimte voor eigen initiatief. Het bedrijf is goed voor mij en ik ben goed voor het bedrijf, zo werkt het over en weer. Ik zou niet anders willen.”

Toekomstplannen
Voor Access World staan er spannende dingen te gebeuren op de locatie. De plannen voor het uitbreiden van de vestiging zijn goedgekeurd. Dit jaar zal nog gestart worden met de bouw van nieuwe loodsen. In 2021 zal de kade worden verlengd van 40 tot 288 meter en de vaargeul verdiept tot 13 meter LAT. Een langere kade en diepere vaargeul verschaft het bedrijf de mogelijkheid om grotere schepen te behandelen, of meerdere kleine schepen gelijktijdig.

Sinds dit interview is er al weer een nieuwe L580 XPower bij Access World in Nieuwdorp afgeleverd. Arnold van Dijke is de machinist voor deze machine. De twee oudste L574 machines zijn na 16 jaar trouwe dienst verkocht.