In een afgelegen weiland op het voormalig baggerdepot Spijkerboor, een stukje boven Amsterdam, is Kees van Veen van de Firma Danenberg in Heerhugowaard aan het werk met zijn Liebherr R 904.

Muziekje aan, verwarming aan en geconcentreerd kuubs bagger en aarde verplaatsen. Al 14 jaar werkt hij met zijn vertrouwde machine, die ruim 24.000 draaiuren op de teller heeft. Kees kreeg de machine in 2002 en al die tijd heeft hij lekker kunnen draaien. “Hij is al wel oud, maar ziet er nog steeds luxe uit. De motor, hydraulische pomp, pen en bussen zijn origineel. Er zijn alleen wat kleine dingen vervangen, zoals de dynamo en startmotor en ik heb net 2000 uren met mijn derde set rupskettingen gedaan. Die ‘brede platen’ zijn nodig, want de ondergrond is hier in Noord-Holland niet altijd even hard.”

Thuisvoelen
Als 12 jarige jongen werd Kees door de oude Danenberg aangesproken die zei ‘dat hij maar bij ons moest komen werken’. En zo ging het. Eerst in zijn vrije tijd met helpen in de garage, daarna toen hij 16 werd bij de Firma Danenberg op de shovel en bulldozer. “Als er in de winter minder werk was, kon ik aan de slag bij Smit & Hollander in de Amsterdamse haven. Daar mocht ik met mobiele kranen werken en zo is het begonnen. Ik werk nu al 31 jaar met Liebherr en wil geen ander meer. We hebben een tijdje terug wel een uitstapje gemaakt naar een ander merk, maar dat is Danenberg niet zo goed bevallen.”

Nooit lummelen
De R 904 is uitgerust met een verlengde lepelkraan van 2,70 meter. “Het is een erg malse machine, die al zijn hele leven met 1800 liter bakinhoud draait. De machine heeft altijd in het groot verzet gezeten, nooit staan lummelen.” Kees vult aan: “De kraan is eigenlijk bedoeld voor 1450 liter, maar hij doet zijn hele leven al meer. Hij is niet zo groot, maar heeft wel een enorm grote productiviteit. Aan de achterkant is wat contragewicht aangebracht voor de grotere bak.” Qua werk heeft Kees altijd veel afwisseling gehad met zijn machine. “In het verleden heb ik veel gedaan in de wegenbouw. De laatste zes jaar zijn we aan de slag in de baggerwerken. Ook dat bevalt goed”.

Volgende al uitgezocht
Kleinzoon Gijs van twee heeft het niet voor niets over ‘Opa Kraan’ vertelt Kees. “De machine is als het ware mijn tweede huis. Lekker muziekje erbij en geconcentreerd aan de gang. Je moet bij dit werk vooruitkijken, dat vind ik leuk. De R 904 doet het nog steeds super probleemloos, maar er begint nu wel een klein beetje speling in de bediening te komen. De volgende machine heb ik al uitgezocht, dat wordt de Liebherr R 922. Dit is hetzelfde soort machine als deze, min of meer de opvolger ervan. Ik heb er al mee gedraaid en wat mij betreft mag hij nu snel komen! De nieuwe R 922 draait wel tien keer lichter dan wat ik gewend ben, met déze machine moet je nog ‘werken’.”

Liefde op het eerste gezicht
Dankzij zijn werk heeft het leven van Kees nog een bijzondere invulling gekregen. Bij de aanleg van golfbaan Spierdijk nabij Heerhugowaard kwam Kees in contact met de golfsport. Kees: “Bij het grondwerk kwam een ingenieur ons werk controleren. Hij zei dat de T-box 20 centimeter moest wijken. Ik dacht ‘wat lul je man’? Toen de baan klaar was ben ik een dagje gaan golfen en… die man had gelijk! Het was liefde op het eerste gezicht, ik sta nu alle weken op de baan. Ik ben net terug van een weekje golfen in Turkije met een groep vrienden. Je weet dus nooit waar het werken met een Liebherr toe kan leiden.”