Het Westland staat bekend om zijn glastuinbouw en innovatie. De vervanging van oude kassen met glas en metaal (schroot) stond 40 jaar geleden aan de basis van de groei van het familiebedrijf in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. Naamgever Wim nam begin jaren 80 het stokje van zijn vader Frans de Voeght over, om het bedrijf op geheel eigen wijze vorm te geven. Inmiddels werkt hier zo’n 25 man en wordt er veel geïnvesteerd in het milieu.

“Vanaf mijn 12de ging ik voor mijn vader op pad om schroot en karton op te halen”, aldus Wim. “Mijn zus was al werkzaam in het bedrijf, die deed de administratie en zat achter de balie. Vanaf mijn 15de mocht ook ik in de zaak komen werken. Als jonge generatie viel het niet mee om te starten in de schroothandel, die in die tijd last had van stilstand en bekend stond als een wat louche handel.”

Van vader op zoon, op dochter en zoon
Op 21 jarige leeftijd nam Wim het bedrijf over; om het te verjongen en er nieuw leven in te brengen. “Ik had mazzel en kreeg een vliegende start met een groot project. De bloemenveiling kwam met een giga-volume voor de verwerking van 2-300 ton knipmateriaal. Als eerste schrootbedrijf in Nederland hebben we in die periode de bodem gesaneerd en betonvloeren gestort. Dat was beter voor het milieu, en beter om te werken. Met een mentaliteit van ‘niet zeuren maar poetsen’. Toen mijn vader mij bezig zag, zei hij: ‘Je redt het wel’. Hij liet het los en kwam tot zijn 98e nog iedere dag op het bedrijf.” En zo gaat het nog steeds, want dochter Chantal (23) en zoon Rick (21) staan als volgende generatie klaar om mettertijd het stokje van hun vader over te nemen.

Wim: “Iedere week komt hier 1000 ton handel binnen en gaat er ook weer 1000 ton uit, geschoond en gesorteerd”

Automatisering van de werkvloer
Na de start volgde moderne machines. “Onze automatisering begon met de aanschaf van een ‘Spaanse’ schaar. Om het metaal klein te knippen, de veelal lange lengtes uit de tuinbouw. Tot die tijd gebeurde dat handmatig, vaak met een snijbrander met allerlei schadelijke gassen. In de jaren 90 volgde weer een nieuwe knipmachine, waardoor we meer konden verwerken en er ook meer aanvoer moest komen. Een gigantische strijd, dus kranen erbij om de aanvoer te sorteren en in de knipmachine te gooien. Zo deden W&H en Liebherr hun intrede.”

Sorteren met kranen
Bij het verwerken van schroot is het beter om met kranen de verschillende soorten materialen uit te sorteren, dat lukt niet in de knipmachine. Daarom startte het bedrijf met de Liebherr 900, het succesnummer toentertijd voor grondverzet. Met een lange giek van 8-9 meter. In de beginperiode draaide die wel 2-3 duizend uur per jaar. Opgevolgd door de Liebherr 912 rups, met schaar en sorteerknijper. Die kreeg een vaste plek bij de knipmachine en inmiddels is alweer de derde opvolger in gebruik, de Liebherr LH 30 C.

Keuze voor de Liebherr LH 26 en 30
Door de hoge omloopsnelheid met steeds grotere volumes, groeide het bedrijf. Wim is een enorme fan van de Liebherr overslagmachines LH 26 M en 30 C en licht toe: “We hebben hier veel medewerkers, een constante aanvoer en een groot terrein. De aanvoer van schroot willen we zo snel en gemakkelijk mogelijk maken. Dus simpel de aangevoerde volle bak van de vrachtwagens af, en een lege bak weer mee terug. Wij zorgen dan zelf dat een bak op het terrein wordt opgepakt en versleept als we daaraan toe zijn. De LH 26 M overslagmachines zijn super flexibel en mobiel, zowel om de bakken te verslepen als om het sorteerwerk mee te doen. Omdat we met deze kleinere mobiele kranen het gemakkelijkst de slag kunnen maken, zijn er hiervan momenteel zes in gebruik. Afgelopen periode zijn er vier kranen vervangen, met als laatste een rupskraan LH 30. Binnenkort komt er nog een nieuwe LH 26 bij.”

Wim: “Het Liebherr Likufix snelwisselsysteem is écht helemaal top. Die investering hebben we binnen twee maanden terugverdiend!”

Verbreding assortiment en werkterrein
Naast de verwerking van metaal en ijzer zijn daar in de tijd ook het schredden van aluminium en recyclen van glas bijgekomen. Wim: “Al onze kranen zijn voorzien van massieve banden met afstempeling, uitgezonderd de LH 30C. Speciaal voor de verwerking van glas hebben we de wiellader L 524 shovel binnengehaald: die is voorzien van massieve banden voor glasverwerking en tevens uitgevoerd met een dichte hoge kiepbak, dat werkt heel goed.” Ook in de markt heeft het bedrijf niet stil gezeten. “Het ontzorgen van klanten is waar we steeds meer naartoe gaan. Voorheen deden we dat voornamelijk in de regio, maar sinds 2015 ook daarbuiten. Zo halen we in België veel kassen op die worden vervangen, en regelen we internationale projecten tot in Duitsland en Hongarije.”

Volautomatisch Likufix snelwisselsysteem
Een innovatie waar binnen het bedrijf dankbaar gebruik van wordt gemaakt, is het Liebherr Likufix snelwisselsysteem. “Bij de verwerking van lange lengtes uit de kassenbouw, maken we van oudsher wisselend gebruik van zowel een boomknijper, sorteergrijper, poliep 5-grijper, alsook een knipschaar. Met het Liebherr snelwisselsysteem is het wisselen tussen hulpstukken in seconden geregeld. Dat is ook geweldig voor de soms wel 20 zeecontainers per week die we tegenwoordig verwerken. Voor het ontmantelen van de hoeken is de sorteergrijper handig, voor de zijwanden een knijper/schaar. Die wisselen we continu tijdens het werken. Helemaal top, het is écht een mooi compact systeem waar we niet meer zonder zouden kunnen”, weet Wim.

Niet preuts op machines
Wim de Voeght en zijn bedrijfsleider John zijn al meer dan 35 jaar klant bij W&H. Zij kunnen dus als geen ander oordelen over de kwaliteit en ondersteuning. Wim: “Heel eerlijk: we zijn hier niet preuts met machines, bij een deuk of kras breekt er geen paniek uit. We werken dus alleen met deugdelijk materieel. Het overgrote deel van de stilstand hebben we altijd zelf veroorzaakt. Als de keuze was: onderhoud of werken, dan gingen we altijd nog even door.” John vult aan: “We doen hier best veel dingen zelf en bellen met W&H als er een storing is.” Wim gaat verder: “Als er een storing is dan komen ze. En soms is één belletje genoeg om ons weer een stukje op weg te helpen. Tegenwoordig doen we het onderhoud beter dan voorheen.”

Wim: “Alles wat hier kapot gaat hebben we onszélf te verwijten! Wij zijn heel trouw, je moet redelijk zijn over en weer.”

Gepaste trots
Met het bedrijf goed op de rit, mag Wim trots zijn op wat er allemaal gerealiseerd is. Ook milieutechnisch, want dat gaat tegenwoordig best ver. Zelfs de radioactiviteit van alle aangevoerde grondstoffen wordt gemeten en vastgelegd. En ter voorkoming van burenoverlast is er ook een duurzame oplossing gevonden: opkopen! Inmiddels heeft Wim de Voeght de omliggende bedrijven opgekocht, met recentelijk nog een buurman met 3ha bebouwde grond. Van een klein regionaal bedrijf, tot een professionele speler in de markt.

Wim besluit: “We hebben de boel hier goed op orde. Twee jaar geleden hebben we een stuk aangebouwd en een nieuwe kantine, keuken, voorraadhok, toiletten en douches gerealiseerd. De oude ruimtes hebben we omgebouwd naar een kantoor met moderne vergaderkamer. We merken dat dit goed overkomt en klanten dit ook een stuk professionaliteit vinden. Het bespreekt toch nét even anders in een mooie vergaderkamer dan in de kantine, haha. Ik geeft het stokje straks met een goed gevoel door aan de volgende generatie.”

Op 17 augustus jl. is Wim de Voeght overleden. Het team van Wynmalen & Hausmann wenst de familie De Voeght en medewerkers veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Met speciale dank aan oud W&H verkoper Henri Janssen, die dit interview mede mogelijk heeft gemaakt.