Landgoed Ampsen, vlakbij Lochem. Grofweg 700 hectare bos, kronkelende wandelpaden en een heus 17e-eeuws kasteel. Rechts het bos in, het zandpad op en dan door-rijden tot je midden in ‘the bush’ bent. Daar vind je Dennis Nienhuis, zijn zus Linda en hun ‘kleine’ groene krachtpatser: De Liebherr R 920 Compact. Interview met een familiebedrijf met machines in het bloed.

Inmiddels weten Dennis en Linda hun weg hier wel te vinden. Hun vader, Johan, startte al jaren geleden met werken op dit landgoed. Nu graaft zijn zoon, midden in het bos, een waterweg die ervoor gaat zorgen dat er meer water in de slotgracht van het kasteel stroomt.

Dennis is erg blij met het kantelstuk op zijn machine. “Met het kantelstuk kan ik de kraan schuin zetten en om de boom heen werken”. Daarbij vermijdt Dennis zorgvuldig de takken en wortels. “De bomen zijn heilig hier”, grapt hij. Gelukkig helpt de R 920 Compact om het bos ongeschonden te houden. De machine is krachtig genoeg voor het werk, maar ook klein genoeg om tussen de laaghangende takken te manoeuvreren.

Machine als visitekaartje
Hoewel hij midden in ‘the bush’ staat, is de cabine van de 920 brandschoon. Dennis trekt steevast zijn schoenen uit voor hij naar binnen stapt. Linda vertelt waarom: “Het is toch het visitekaartje dat je achterlaat”, zegt ze. Volgens haar stopt het werk van een goede machinist niet met de motor uitzetten, maar met ‘smeren en schoonmaken’. “Je moet de bouw ook netjes achterlaten.”

Passie voor machines zit in het bloed
De liefde voor machines zit volgens Dennis en Linda in het bloed. Johan Nienhuis, hun vader, nam in de jaren ‘60 het boerenbedrijf over van zijn ouders, maar hij was veel meer geïnteresseerd in het runnen van een transportbedrijf. Zo kwam het dat Dennis op zesjarige leeftijd met een Bobcat tegen de schuurdeur reed. “Mijn benen waren te kort, dus ik kon niet bij de rem”, lacht hij. Linda (toen 1 jaar oud) heeft het verhaal vaak genoeg gehoord van haar moeder. “Toen durfde je niet naar binnen om het te vertellen”, zegt ze.

Korte lijnen, de klant voorop
Het bedrijf groeide, net als het aantal machines. Toen Johan Nienhuis in 2010 overleed, was het voor Dennis en Linda noodzakelijk, maar ook logisch om in het bedrijf te stappen. Moeder, broer en zus overleefden 5 crisisjaren, terwijl heel de bouwsector in elkaar zakte. Nienhuis Transport en Grond-verzet verzette tonnen grond met een rupskraan van 20 jaar oud. “Uit nood geboren, maar hij deed het”, zegt Dennis. Linda: “We kregen ook te maken met faillissementen van klanten, maar we stonden samen sterk.” Met korte lijnen en de klant voorop, bleef het familiebedrijf succesvol.

Sinds september 2015 beheren broer en zus het bedrijf zelf en het gaat goed. Ook moeder Trees werkt nog in het bedrijf. “We zijn heel blij dat ze ons nog steeds helpt”, zegt Linda. Linda en Dennis houden allebei van de afwisseling en mooie locaties bij hun werk. En geef ze eens ongelijk, hier in het donkergroen. De zon schijnt vriendelijk door de bladeren. De motor van de R 920 Compact wordt bijna overstemd door het gefluit van de vogels.